Ekset med eksamen

Eksamen
Studerende sveder i disse uger over eksamen, og gode råd er dyre. Ugejournalen giver her sit bud på, hvordan du kommer nemmere gennem eksaminerne.

EKSAMENSRÆS: Eksamen rammer studerende et par gange hvert år. Det er sjældent nogen egentlig fornøjelse, men der er et par ting du kan gøre, for at det ikke bliver alt for traumatisk.

Af TOMMY ANDRESEN

CENTRUM: Håndfladerne er fugtige, hjertet pumper som efter et dagligt forbrug af 40 grønne Cecil over 50 år, og hjernen er gået totalt i sort. Du ved, at du er til eksamen, og du har ikke fået læst. I det følgende kan du læse en beretning fra en efterhånden garvet eksamensgænger.

Dump eller bestå

I gymnasietiden kom der en gang årligt universitetsstuderende, der skulle fortæle om livet som studerende. Jeg husker tydeligt, hvordan Thorbjørn fortalte om, at det nærmest var normalen at dumpe mindst én gang. Men som alle andre på min årgang, var jeg overbevist om, at jeg tilhørte eliten, og da ikke på nogen måde kunne dumpe. Jeg skulle blive klogere.

Odense Universitet fandt plads til undertegnede på et overfyldt historiestudie. En fryd for mig, jeg havde jo undersøgt eksamensformen på det studie. Ved alle skriftlige eksaminer var alle skriftlige kilder tilladt. Det vil sige, at jeg måtte tage så mange bøger med, som jeg overhovedet gad slæbe. Ha! Kunne det blive nemmere? Dertil kom, at der ikke engang var mødepligt til timerne.

Jeg levede et fedt liv, lige indtil den dag hvor eksamen i nationaløkonomi stod for døren. Jeg havde naturligvis ikke læst. Hvorfor også, når jeg nu måtte slæbe ale bøger. Dagen oprandt, og jeg kom frisk og frejdigt til lokalet med tre bøger under armen. Den skulle jeg nok greje.

Blot havde jeg overset, at jeg ikke havde en klap forstand på økonomi, og da slet ikke nationaløkonomi. Så da jeg fik mit spørgsmål "redegør for begrebet priselasticitet og analysér...", gik jeg sukkerkold som Bjarne Riis uden en vinter på EPO.

Jeg dumpede med et brag. Sjældent er nogen dumpet så godt og grundigt, som jeg gjorde det. Og sjældent har nogen følt sig så snydt, som jeg gjorde det. Ikke fordi jeg havde fortjent at bestå, men hvorfor havde ingen fortalt mig lidt om alle de tricks, der findes?

Staldtips - helt gratis

Der er selvfølgelig den gode gamle mulighed. Læs hele semestret, men hånden på hjertet, hvem gider det? Især når det per eksamen sikkert ikke er tale om mere end et par tusinde sider. Og det er altså muligt at læse et par tusind sider over relativt få dage. Der er ikke andet for end at bure sig inde og så sætte sig nogle mål. Det kan da godt være, at 600 sider om dagen virker uoverkommeligt, men det er bare et spørgsmål om at sætte videoen til og så se Lykkehjulet efter eksamen.

Desværre kan dine eksaminer ligge helt uhensigtsmæssigt, det vil sige to dage i træk. Sker det, har du to muligheder. Enten så melder du fra til den ene eksamen, eller så må du vælge det vigtigste ud fra begge eksaminer og så læse det. Der er helt sikkert nogle grundlæggende ting, som du kan brodere videre på til eksamen.

Og er det en skriftlig eksamen med alle skriftlige midler tilladt, så nøjes med at skimme de vigtigste passager. Der er en grund til, at der som oftest er både indholdsfortegnelse og stikorsregister i en bog. De er lavet udelukkende for at hjælpe dovne studerende ved eksamen.

Mundtlig eksamen

Ved mundtlig eksamen forholder det sig en smule anderledes. Du sidder i tyve minutter og sveder, men også her er der nogle få tricks, der virker. Igen bliver du nødt til at skaffe dig en i hvert fald overfladisk viden om indholdet i bøgerne.

Derefter kan du altid forsøge at læse mere grundigt. Så kommer du til forberedelsen, hvor du jo allerede kender dit spørgsmål. Så er det du begraver dig i dine bøger de første 12-13 minutter. Herefter laver du en disposition, stort set skrevet af efter bogen, gerne med mange stikord. Desuden skal du skrive noget fuldstændigt meningsløs på et stykke papir. Brugen af det kommer i næste afsnit.

Inde ved det grønne bord, starter du med at trække tiden så meet som muligt. Begynd med at give din underviser og censor hånden og præsenter dig, gerne med et mindre CV. Så skal du lige have hældt et glas vand op, hvor du meget uheldigt kommer til at spilde kaskader af vand ud over det ark du fyldte med vrøvl i forberedelsen.

Du har nu vundet et minut, hvor du tørrer op, beklager og begræder din egen skæbne, fordi du nu har ødelagt dine guldnotater. Så er det blevet tid til lige at fortælle, hvor nervøs du er, ikke mindst nu hvor dine notater er lige til skraldespanden. Start så med din disposition, og brug så mange ord som overhovedet muligt. Det gælder om at trække tid. Efter dispositionen spørger du lige, om der er nogen spørgsmål.

Brug mange ord

Start så med at fremlægge det stof du bedst kan. Brug igen mange ord, og tal langsomt, du vil jo bare gerne gøre dig forståelig. Er du ikke særligt stiv i emnet, så undgå for alt i verden at bede om flere spørgsmål, de vil bare hyle dig ud af den. Fremefter gælde det om at få tiden til at gå, tyve minutter er ikke så lang tid.

Når du får din karakter, så husk at virke skuffet og nævn de tilsølede notater. Selvom karakteren måske ikke e den højeste og underviseren er skuffet, så er det godt at få ham over på din side. Du ved aldrig om du skal til eksamen ved den samme underviser senere i dit studieforløb.

Og husk en sidste ting: Alt over et sekstal er spildt arbejde.

Held og lykke med eksamen.


03/01/00 © Ugejournalen